Evlenme hazırlığına giren genç kızlar için önemli iki gece vardır. İlki düğün öncesi olan kına gecesi ve düğün gecesidir. Kına gecesi eski zamanlarda sadece kadınlar arasında baba evinde ev standartlarında yapılırdı. Ancak gelişen ve modernleşen zaman içerisinde kına gecelerine erkeklerde dahil olmaya başladı. Hatta kına geceleri ev de değil kız evinin kiraladığı salonlarda organize edildi.
Kına gecesi eğlenceleri gelin kızın ailesinin ait olduğu yöreye ve kültüre göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olan ve ortak yapılan gelenekler hemen hemen aynıdır. Kına eğlencesi yatsı ezanından sonra davetli misafirlerin gelmesi ile başlar. Oyun havaları, halaylar, danslar ile açılan kına gecesi eğlencesine davetlilerde dahil olur.
Titizlikle hazırlanan kına geceleri önceden bilinen bir gelenekti. Ancak artık daha çok eğlencelerin olduğu bu dönemlerde kına gecesinde neler yapılır neler moda diye her gelin adayı kendisine soruyor. Bulduğu cevaplar doğrultusunda planlama yapıyor.
Kına Gecesi Eğlencesinde Neler Olur?
Kına gecesine misafirlerin gelmesi ile başlayan eğlenceler artık tamamen bir organizasyon planı çerçevesinde hazırlanıyor. Gelinin çıkış ve dans müziği, dans esnasında yapılacak olan figürler, dansta kullanılacak olan aksesuar ve müzik ekipmanları, dansa eşlik edecek olan kişiler gibi birçok detayların hepsi önceden planlanır. Gelin kız kına gecesi boyun kıyafet değiştirir ve seçtiği konsept ne ise ona göre kostüm ve kıyafetler giyer. Son olarak kına yakma zamanı geldiğinde istediği yöresel kıyafet ile kına yakılır ve sonrasında yine eğlence devam eder.
Her kına gecesinde yapılan en bilinen etkinlik ise kına gecesinde gelin kızı ağlatmaktır. Baba evinde son günlerini yaşadığını hatırlatan şarkılar ile gelin kız etrafında dönülerek türkü söyleyen bekar kızlar ve kadınlar gelin kızı ağlatmak için uğraşırlar. Tabi bu durum eskiden daha etkili olurmuş. Eskiden anne ve baba sık sık ziyaret edilemezmiş. Bu sebeple gelinler kına gecesinde daha çok ağlarlardı. Ama artık bu durum eskisi olmadığı için gelin kızların çoğu ağlamayıp gülerek onlara eşlik edebilmektedir.
Kına Gecesinde Yapılan Organizasyon Nasıldır?
Kına gecesi evde ve ya salonda olacak olsun fark etmeksizin bir planlama ve organizasyon akışı hazırlanmaktadır. Bu akışta her detay tek tek anlatılmaktadır. Bu sayede hem aksaklıkların hem de hiçbir detayın unutulmaması sağlanmış olur. Kına gecesi akış planı sıralaması;
- Kapıda misafirlerin müzik eşliğinde karşılanması
- Tercih edilen ikramlık ve atıştırmalıkların sunulması
- Gelin kızın hazırladığı eğlence etkinliği karşılaması
- Gelinin ve arkadaşların sahneye çıkışı
- Hazırlanan etkinliğin değişim ve sıralamaları, kostüm değişimleri
- Kına yakma merasimine geçiş
- Geleneksel kına türkülerinin söylenmesi
- Geline kına yakmaya başlanması
- Gelini kına türküleri ile ağlatma çabaları
- Kına sonrası hazırlanan eğlenceye geçiş
- Gelin ve damadın karşılıklı oynaması ve duvak açması
- Davetlilerin eğlenceye katılması
- Hediyeliklerin davetlilere dağıtılması
Tüm bu akış tamamlandıktan sonra kına gecesi son bulur ve önce davetliler sonra düğün sahipleri evlerine dağılır.